Per 3 juli 2019 is het boetebeleid bij het energielabel voor woningen veranderd. Woningverkopers krijgen direct een boete als het energielabel ontbreekt, terwijl het voorheen een voorwaardelijke geldstraf was. De boetebedragen gaan wel omlaag.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van het energielabel. Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 moest het ministerie het boetebeleid aanpassen. De ILT voert deze verandering nu door.

Geen mogelijkheid om overtreding te herstellen

Verkopers van woningen moeten bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. De ILT legt voortaan een bestuurlijke boete op. Hierbij krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.
De rechter bepaalde eerder dat er géén last onder dwangsom opgelegd mag worden als de woning eenmaal is verkocht. Dit omdat de verplichting geldt op het moment van verkoop. Wanneer dat moment voorbij is, kan de verkoper de overtreding niet meer herstellen. Een last onder dwangsom is dan onuitvoerbaar.

170 euro voor particulieren

Als het energielabel ontbreekt, kan de ILT voortaan een boete geven van €170 aan particulieren en €340 aan organisaties. Dit was €405 voor iedereen. De reden voor de verlaging is dat de boete voortaan direct wordt opgelegd.
Momenteel heeft ruim 90% van de verkopers een energielabel beschikbaar bij de verkoop van de woning. Voor huizen en overige gebouwen gold dit in 2018 nog voor minder dan de helft.

 

 

Vastgoed Actueel tuin

Onderhoudsarme tuin als pluspunt van een woning

Voor potentiële kopers van een huis is de tuin vaak een belangrijk item. Om in te kunnen tafelen, van de zon te genieten en als speelplek voor de kinderen. Maar veel mensen willen niet te veel tijd kwijt zijn aan het onderhoud van het buitengebeuren. Daarom is een mooie maar wel onderhoudsvriendelijke tuin een pluspunt bij verkoop.

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, elke tuin heeft onderhoud nodig. Ook wanneer de tuin volledig is voorzien van bestrating - denk aan onkruid tussen de bestrating, verzakkingen, groene aanslag. Een onderhoudsarme tuin is wel mogelijk.

Onkruid voorkomen en de juiste planten kiezen

Een goede manier om onkruid te voorkomen is het bedekken van de bodem. Dit kan op veel verschillende manieren en met veel verschillende materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: boomschors, cacaodoppen, grind of schelpen.
De ene plant heeft meer aandacht nodig dan de andere. Om het overzichtelijk te houden en het onderhoud te beperken in frequentie is het verstandig het aantal soorten te beperken. Met weinig soorten kan de tuin alsnog een prachtige uitstraling hebben.

Een mooi gazon

Een gazon mooi houden is bewerkelijk. Verticuteren, bemesten, maaien, bekalken en dat allemaal in het juiste seizoen. Er zijn veel hoveniers die grasmaaicontracten aanbieden.
Een alternatief zou kunstgras kunnen zijn. Dit is aanzienlijk minder bewerkelijk en haast niet meer van echt te onderscheiden. Dit biedt overigens ook de mogelijkheid om balkon of dakterras te verfraaien en een natuurlijke uitstraling te geven. Op Buitengewoonkunstgras.nl zijn diverse soorten en toepassingen te zien. 

Duurzame keuze

Als het gaat om duurzaamheid doorstaat kunstgras de vergelijking met natuurgras. Bij de productie van kunstgras worden grondstoffen en energie verbruikt. Maar dat is ook bij het kweken van graszaad het geval.
Het grote verschil ontstaat gedurende de levensduur van het gazon. Natuurgras neemt co2 op, maar het vergt ook veel onderhoud om een gazon mooi te houden. Dat begint met regelmatig maaien, waarbij stroom of benzine wordt gebruikt. Vervolgens ontstaat afval dat moeilijk composteert, waardoor relatief veel broeikasgassen vrijkomen. En bij de bestrijding van onkruid en mossen komen vaak chemicaliën kijken, die weer schadelijk voor natuur en grondwater kunnen zijn. Ook het waterverbruik voor sproeien tijdens droge perioden telt mee in de voetafdruk van een gazon.

Erfafscheiding

Voor de erfafscheiding is hardhout een goede keuze. Dit materiaal heeft een lange levensduur en vergt minder onderhoud dan bijvoorbeeld een groene haag.
Voor een onderhoudsvriendelijke tuin zijn verder verschillende zaken af te raden, zoals een vijver, kiezen voor grote planten, bomen en struiken, en (veel) potten op het terras.

Bron: Tuinkeur, Duurzaamnieuws.nl